More Website Templates @ TemplateMonster.com. August27, 2012!

ИМО - Иницијативе Младих Опово

Општина Опово је мала општина која се налази у Јужном Банату, у којој живи 11.016 становника и броји четири насељена места: Опово, Сакуле, Сефкерин и Баранду.
Наша општина нажалост спада у ред најеразвијенијих општина у Србији, а како је ситуација за младе и у развијенијим срединама тешка, код нас је била додатно тежа.
Велики број младих са наше територије напушта своја родна места и одлази у оближње урбане центре: Београд, Панчево, Зрењанин, Нови Сад.
Револтирани недостатком садржаја за омладину и у жељи да се спречи одлазак младих из нашег краја, 11 одлучних младих људи оснива ПРВО омладинско Удружење на територији општине Опово, дана 16.09.2010. године под називом: ИНИЦИЈАТИВЕ МЛАДИХ ОПОВО.
Регитровани непосредном затим, званично од 22. октобра 2010. године, Удружење ИНИЦИЈАТИВЕ МЛАДИХ ОПОВО постаје и званичана омладинска организација на територији општине Опово.
Удружење грађана: ИНИЦИЈАТИВЕ МЛАДИХ ОПОВО  је добровољно, невладино, неполитичко и недобитно удружење засновано на слободи удруживања грађана Републике Србије, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у областима организованог учешћа младих у јавном животу,омладинске политике, изградње грађанског друштва, регионалне и међународне сарадње, неформалне едукације, заштите животне средине, партиципације и активизма.
Циљеви ИНИЦИЈАТИВЕ МЛАДИХ ОПОВО су: унапређење квалитета живота грађана, а нарочито младих, промовисање омладинских идеја, подстицање грађана на активно деловање у друштву и самостално решавање проблема, затим развијање културне, академске и спортске свести, неформално образовање, међународна сарадња и мобилност младих кроз област организованог учешћа младих у јавном животу, односно омладинске политике.
На самом оснивању Удружење је бројало 11 чланова, након прве акције тај број се повећао на 16, а затим на 19,... данас наше Удружење броји 67 чланова а тај број још увек расте.
Члан нашег Удружења може бити сваки млад човек са или ван територије наше општине, као и сви грађани који подржавају и желе да учествују у нашем раду.
Први председник Удружења на периоду од две године је Милош Марков из Опова.

 

U суботу 27. априла 2013. године

Иницијативе младих Опово је спровело своју редовну скупштину и променило руководство организације. Седници скупштине је присуствовало 25. делгата, а осим чланова присуствовали су и председник Скупштине општине Драган Угринов и Покрајински посланик Предраг Гинцуљ. 01У уводном обраћању пређашњи председник Удружења Милош Марков обратио се присутнима и у кратким цртама нагласио историјат Удружења од оснивања и изразио част што је био први председник ове организације и изразио велико жаљење што због свог политичког ангажмана више неће моћи да обавља ову функцију на нивоу како је то чинио раније и то је главни мотив његове оставке на место председника, али је саопштио да ће и даље као члан се трудити колико год је у могућности да помогне организацији у њеним многобројним активностима.02

Такође је нагласио да је Удружење ИМО прави пример добре праксе како једна омладинска организација може да функционише, да је реализовано много активности у претходне три године, са максималном уштедом локалних средстава, финансирајући се углавном из пројеката, да су покренуте сада већ традиционалне манифестације које се одвијају по више година уназад као што су Турнир у одбојци на преску и Оповачка ролеријада, да су редовно одржавани семинари и едукације за наше младе у хотелу Стари Банат, а да је посебно поносан што је сада омладина постала тренд за разлику од преходног периода и да од ове године постоји Комисија за младе и равноправност полова као општинска институција које није било раније, као и да су све странке у предизборној кампањи стављале посебан акценат на младе у својим програмима и да се нада да се овде неће стати већ да ће се у нареном периоду израдити и Локални акциони план за младе и формирати Канцеларија за младе у нашој општини.
Након тога се приступило изборном процесу новог руководства и једногласно је изгласан нови Управни одбор Удружења кога чине: Небојша Гашић, Никола Куцин и Драган Јевтић, за заменика председника је изабран Андреас Јакимов, а нова председница у наредном мандату је Јелена Милаков (26. година) из Опова.
Након проглашења нове Управе кратко су се обратили и председник Скупштине општине и покрајински посланик и изразили своје задовољство што су присуствовали овом скупу и нагласили да ће се у оквиру својих могућности залагати да дају подршку и изразили важност постојања Удружења у нашој општини како за младе, тако и за све остале грађане и грађанке.
На затварању састанка обратила се новоизабрана председница Јелена М, захвалила се на указаном поверењу и подршци нагласивши да ће максимално залагати да настави у истом темпу да руководи организацијом као што је то било и до сада и да се нада да ће се још нових чланова придружити, поготово из околних места и да ће Удружење ИМО наставити да буде бренд младих људи у општини Опово . Такође је позвала све присутне да се придруже прослави скупштине у Ловачком Дому у Oпову.321419 136472849878410 65730622 N04

935131 451304948293887 395617731 N

 

У вечерњим сатима одржана је и прослава у Ловачком дому, где је било знатно више младих, а у поноћ је и сервирана торта са логоом Удружења уз ватромет док су се на плафону вртеле фотографије са разних манифестација ИМО-а. Непосредно пре сервирања торте обратио се бивши председник Милош, захвалио младима који су дошли да се друже са нама и позвао их да подрже хуманитарну акцију малог Милана и да донирају средства у складу са својим могућностима. ИМО журка је прошла без икаквих инцидената у традиционано доброј атмосфери и расположењу.