More Website Templates @ TemplateMonster.com. August27, 2012!

ПОЗДРАВ ИЗ ЛАЈКОВЦА

Током претходне и ове недеље Удружење ИМО као Ресурс организација за Јужнобанатски округ је организовала радни волонтерски камп у општини Лајоквац, у сарадњи са Канцеларијом за младе општине Лајковац у периоду од 08 – 18. августа, а све у склопу програма „Млади су закон 2014.г.“ Министарства омладине и спорта, Републике Србије.

 

DSCF1567

Млади из нашег округа, од чега је највећи број био из општине Опово су стигли у Лајковац током поподневног времена у суботу, где су им омладинци из Лајковца приредили срдачну добродошлицу у Омладинском клубу, а потом одвели наше младе у камп, који је заиста био камп у правом смислу те речи, али опремљен са најновијим шаторима и простиркама за спавање које су нам срдачно уступили локално Друштво планинара, а комплекс шатора је био смештен поред саме реке Колубаре.

DSCF1584

Током сваког дана боравка имали смо испланиран целокупни дневни садржај, где су се смењивале радне и друштвене активности, где су обично преподне биле радне, а подразумевалу су акције чишћења и уређења приобаља реке и то дела плаже где је поплава која се десила и фактички неколико дана пре самог нашег доласка, али у знатно мањем обиму донела пуно смећа и грања, па су наши волонтери имали пуне руке посла да то рашчисте. Осим самог дела плаже главне радне активности су биле усмерен на рашчишћавање такозваних „магаза“, односно кућица поред обале, где постоји читаво једно насеље, а које је скроз потопила набујала Колубара, негде толико да су и испадале са носећих стубова. За безбедност и опрему приликом извођења радова су се побрниули активисти Црвеног крста из Ковина којима се овом приликом посебно захваљујемо на томе.

DSCF1587

Оно што је свакако природно било интересантније младима, како нашим тако и из Лајковца јесу поподневне, односно друштвене активности, где смо сваког дана имали понешто и домаћин се заиста потрудио да нам осмисли садржај какав ће сигурни смо наши волонтери још дуго памтити. Имали смо активности спремања локалних специјалитета, купања и вожње чамцима на реци Колубари, биоскоп на отвореном увече, обилазак града, а свакако да је највећи утисак оставио рафтинг на Ибру где су наши млади имали искуство по први пут да се спусте чамцима низ брзу планинску реку, а сам спуст је био 30так километара и трајао готово пет сати.

10495398 689587224429837 4781019958784129063 O

Такође смо обележили и Међународни дан младих у уторак 12. августа, где смо заједничким снагама организовали балон партy у Омладинском клубу где је било више од две стотине младих који су се одлично провели уз музику и дружење.

10505019 684430701637125 302314013382532990 O

Оно што морамо поменути као организатори кампа да смо заиста одушевљени степеном сарадње са Канцеларијом за младе општине Лајковац, дивним домаћинима, пријатним и љубазним људима и да нам је заиста велико задовољство што смо од свих поплављених места у Србији одабрали баш општину Лајковац, а посебно бих се захвалили и координатору Канцеларије Радовану Бајићу, као и камп лидерима из Лајковца Николи Живковићу и Милици Ивановић који су нам буквално били доступни и са нама 24 часа дневно сваким даном нашег боравка.

Једногласно смо констатовали приликом евалуације да је идеја кампа коју је предочило Министарство омладине и спорта одлична идеја, да би требало више оваквих активности организовати и убудуће, а наши волонтери су већ изразили жељу да се одуже нашим сјајним домаћинима, да се ова сарадња између наших региона и настави и да их ми угостимо у нашј средини идуће године. 

DSCF1489

Поздрав до идућих активности и не заборавите – МЛАДИ СУ ЗАКОН!